آنچه در این مطلب میخوانید:
رادیولوژی ستون فقرات چگونه انجام میشود؟
رادیولوژی یکی از روشهای پرکاربرد تشخصیص مشکلات ستون فقرات است. امروزه پیشرفت علم پزشکی به جایی رسیده است که کار تشخیص پزشکان به مراتب راحتتر شده و یکی از مواردی که در این زمینه نقش مهمی دارد ابزار و دستگاههای عکسبرداری پزشکی هستند. یکی از رایجترین گزینهها رادیولوژی است که نقش بسیار مهمی در روند تشخیص بیماری دارد. رادیولوژی یکی از تکنیکهای مهم میباشد که به پزشکان و متخصصان شاخههای مختلف کمک میکند تا بتوانند مشکل بیمار را دقیقتر تشخیص دهند .
رادیولوژی از ستون فقرات به معنای عکسبرداری از ستون فقرات میباشد. به بیان دیگر رادیولوژی نوعی تصویربرداری با کیفیت بسیار بالا است که میتواند به تشخیص دقیقتر مشکلات ستون فقرات کمک کند.
پیش از آن که بیمار بخواهد وارد دستگاه رادیولوژی شود لباسی گشاد و بلند تکنسین رادیولوژی در اختیار آن قرار میدهد و بیمار بر روی تخت دراز میکشد. دستگاه به مدت 15 دقیقه بر روی بدن بیمار حرکت کرده تا بتواند در معرض اشعه x قرار بگیرد. در این 15 دقیقه بیمار باید ثابت و بیحرکت باشد تا کیفیت عکس پایین نیاید. رادیولوژی ستون فقرات توسط تکنسین رادیولوژی انجام میشود. تصاویر گرفته شده توسط رادیولوژیست مورد بررسی قرار میگیرند.
رادیولوژی ستون فقرات درچند بخش انجام میشود در زیر آن را شرح خواهیم داد.
- رادیولوژی ستون فقرات گردنی: در این روش از استخوانهای مهره هفتم گردن تصاویری گرفته میشود.
- رادیولوژی ستون فقرات توراسیک: در این روش از استخوان دوازدهم قفسه سینه یا توراسیک تصاویری گرفته میشود.
- رادیولوژی ستوان فقرات کمری خارجی: در این روش از استخوان پنجم تحتانی پشت یا همان مهرههای کمر و نمایی از استخوانهای جوش خورده پنجم انتهای ستون فقرات تصاویری گرفته میشود.
- رادیولوژی ساکروم: در این روش از استخوانهای جوش خورده پنجم واقع در انتهای ستون فقرات و استخوانهای کوچک چهارم واقع در کوکسیکس تصاویر دقیقی گرفته میشود.
علت انجام رادیولوژی ستون فقرات
- پیدا کردن علت دردهای مداوم، ضعف، سستی و یا بی حسی
- بررسی جراحات وارده به ستون فقرات از قبیل شکستگی یا در رفتگی
- بررسی تغییرات ستون فقرات پس از عمل جراحی ستون فقرات
- بررسی انحنای غیر طبیعی ستون فقرات از قبیل اسکولیوز در نوجوانان و کودکان
- بررسی ستون فقرات برای مشکلات موجود در هنگام تولد مانند اسپینا بیفیدا در نوزادان، کودکان و جوانان
- بررسی آرتروز مفاصل بین مهرهای و فروپاشی دیسکهای بین استخوانهای ستون فقرات
- بررسی اثرات ناشی از مشکلاتی مانند اسپرز استخوانی بر روی ستون فقرات
عوارض رادیولوژی ستون فقرات
رادیولوژی ستون فقرات با وجود مزیتهای بسیار بالایی که در تشخیص به موقع مشکلات و بیماریها دارد، اما انجام آن بی ضرر نیست و با یکسری عوارض و خطراتی همراه است. ناگفته نماند که میزان خطرات بسته به نوع و روش تکنیک تصویر برداری مورد استفاده، متفاوت است. در کلینیک رادیولوژی دکتر مسعود طاهری، رادیولوژی ستون فقرات بیمار را با کمترین خطر و عواض انجام میدهند.
برای مثال اگر بیمار به طور مداوم در معرض تابش اشعه x قرار گیرد، به گونهای که این اشعه در بدن جذب شود میتواند موجب آسیب به ساختارهای سلولی شده و به طور بالقوه ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد. دوزهای بسیار بالای تابش باعث آسیب به سلولهای بیمار میشود که در سوختگی پوست، ریزش مو و… مشهود است.
در مواردی که رادیولوژی همراه با تزریق ماده حاجب یا مصرف خوراکی آن باشد احتمال استفراغ، تهوع، سرگیجه، خونریزیهای خفیف داخلی، واکنش های آلرژیک یا حتی شوک آنافیلاکتیک وجود دارد.
مزایای رادیولوژی ستون فقرات
- علاوه بر ام آرای، عکسبرداری و… رادیولوژی یکی دیگر از راههای تشخیص مشکلات ستون فقرات میباشد. میتوان بدون ایجاد ناراحتی و درد در بیمار موفقیت درمانهای مختلف و جراحیها را بررسی کرد.
- از مهمترین مزایای رادیالوژی تشخیص و درمان زود هنگام بیماریهای کمر است.
- رادیالوژی برای بیماران اورژانسی اهمیت بالایی دارد، که پزشک با سرعت بالا میتواند مشکلات مربوط به کمر و ستون فقرات را تشخیص دهد و درمان مناسب را برای فرد به اجرا در آورد.
- رادیالوژی به پزشک این امکان را میدهد که با کمترین عارضه از وضعیت داخلی ستون فقرات بیمار آگاهی کسب کند.
- رادیالوژی دیجیتال مقدار دوز دریافتی اشعه و تکرار آن کمتر است و تصاویر کیفیت بالاتری خواهد داشت. همچنین بیمار مدت زمان کمتری تحت پرتو خواهد بود و از سوی دیگر امکان ذخیره سازی و بایگانی تصاویر وجود دارد که این مزیت بزرگی در برابر سیستمهای قدیمی دارد و لازم نیست بیمار چند مرتبه تصویر برداری تحت اشعه x دستگاه رادیولوژی قرار بگیرد.
آمادگیهای لازم جهت انجام رادیولوژی ستون فقرات
- بیمار شب قبل از انجام رادیولوژی ستون فقرات باید غذاهای نرم مانند سوپ و آش میل کند و بهتر است 30 دقیقه قبل از صرف غذا روعن زیتون یا روغن کرچک مصرف نماید.
- بیمار 8 تا 12 ساعت قبل از انجام رادیولوژی غذا و مایعات مصرف نکند.
- مصرف هر نوع داروهای تجویزی با مشورت پزشک بلامانع است.
- خانمهایی که در دوران بارداری هستند برای انجام رادیولوژی باید حتما با پزشک خود مشورت کنند.
- رادیولوژی تحت هیچ شرایطی بدون تجویز پزشک انجام نشود.
- پیش از انجام رادیولوژی ستون فقرات لازم است روده بیمار به طور کامل تخلیه و پاک سازی شود.
انواع نتایج رادیوگرافی ستون فقرات
- رادیولوژی طبیعی ناحیه کمر و ستون فقرات
- رادیولوژی حالت غیر طبیعی ستون فقرات را نشان می دهد.
- انحنای ستون فقرات غیر طبیعی نیست.
- استخوانهای ستون فقرات از لحاظ اندازه، تعداد، شکل، وضعیت ظاهر و نحوه اتصال طبیعی میباشند.
- هیچ گونه شکستگی و یا در رفتگی استخوان وجو ندارد. بافت اطراف مهرهها طبیعی است.
- بیماریهایی از قبیل پوکی استخوان و آرتریت وجود دارند که میتوانند روی ستون فقرات تاثیر بگذارند. یک یا چند مورد از استخوانهای ستون فقرات بیمار ممکن است به دلیل بیماریهای مادرزادی و یا به دلیل عفونت و تروما غیر طبیعی باشند.
- بیماری دیسک که بیماری بسیار شایع میباشد، گاهی اوقات رادیولوژی ستون فقرات در قالب فضای باریکی بین استخوانهای ستون فقرات دیده میشود.
هزینه رادیولوژی ستون فقرات چقدر است؟
روشهای مختلف رادیولوژی ستون فقرات، نوع تکنیک و دستگاه مورد استفاه و دستمزد پزشک میتواند متفاوت باشد. معمولا هزینه دیگر تصویر برداریها نسبت به رادیولوژی گرانتر است. همچنین پوشش بیمهای بیمار نیز بر روی هزینهها تاثیر دارد. با مراجعه به کلینیک دکتر طاهری پس از معاینه پزشک از هزینه رادیولوژی مطلع میشوید.
بهترین رادیولوژی ستون فقرات اصفهان
کلینیک دکتر طاهری یکی از بهترین مراکز رادیولوژی در اصفهان است. این کلینیک مجهز به جدیدترین دستگاههای رادیولوژی میباشد. همچنین متخصصین در این زمینه میتوانند با کمترین عوارض برای بیماران رادیولوژی ستون فقرات انجام دهند. اگر زمان کافی برای مراجعه حضوری به کلینیک دکتر طاهری را ندارید میتوانید به صورت آنلاین نوبت خود را رزرو نمایید.
بدون شرح