هر آنچه باید درمورد سونوگرافی کبد بدانید.

هر آنچه باید درمورد سونوگرافی کبد بدانید.


هر آنچه باید درمورد سونوگرافی کبد بدانید.

سونوگرافی کبد به صورت غیر ‌تهاجمی می باشد و تصاویری از کبد و عروق خونی بیمار ایجاد می‌کند. به کمک این سونوگرافی می‌توان به تشخیص بیماری‌های کبدی مانند سرطان و کبد چرب پرداخت. سونوگرافی کبد از طریق شکم انجام می‌شود. در این فرایند از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر دیجیتال استفاده می‌شود. سونوگرافی کبد خیلی زمان بر نیست و بی خطر است. با این حال ممکن‌ است برخی از افراد به دلیل نتیجه این تست احساس نگرانی و اضطراب کنند. در این مقاله شما را با بهترین مرکز سونوگرافی در اصفهان و تفسیر سونوگرافی کبد آشنا خواهیم کرد.

هر آنچه باید درمورد سونوگرافی کبد بدانید.

هر آنچه باید درمورد سونوگرافی کبد بدانید.

کبد چرب چیست؟

کبد عضو مهمی در بدن است که در سمت راست و پایین ریه قرار دارد که وظیفه ذخیره آهن، کمک به هضم غذا و سم‌زدایی بدن را بر عهده دارد. یک کبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است، بیماری کبد چرب بیماری شایعی می‌باشد که به دلیل جمع شدن بیش از حد چربی در کبد ایجاد می‌شود.

تشخیص کبد چرب

برای تشخیص کبد چرب بعد از آزمایش خون از سونوگرافی، اسکن ام آر آی استفاده می‌شود. سونوگرافی به عنوان روشی غیر تهاجمی بیشترین استفاده را برای تشخیص کبد چرب دارد.

آزمایش خون

برای تشخیص چرب بودن یا چرب نبودن کبد اولین قدم آزمایش خون است که در آن آنزیم‌های کبدی بررسی می‌شوند.

تشخیص کبد چرب با سونوگرافی

 در تشخیص کبد چرب با امواج صوتی بی‌ضرر برای تولید تصاویر جهت ارزیابی اندازه و شکل کبد و همچنین جریان خون در کبد استفاده می‌شود. در تصاویر سونوگرافی کبد استئاتوز در مقابل کبد طبیعی روشن‌تر به نظر می‌رسد.

انواع درجه‌بندی کبد چرب در سونوگرافی

هنگامی که در تصاویر سونوگرافی رنگ کبد به سمت روشنی متمایل شده باشد اصطلاحا می‌گویند کبد چرب شده است و سه گرید یا درجه برای آن بکار برده می‌شود.

اگر مقدار کمی چربی در بافت کبد رسوب کند، به آن کبد چرب ساده می‌گویند. گرید بعدی زمانی است که علاوه بر چربی اضافی التهاب در کبد وجود دارد. التهاب کبد، رسوب چربی در این مرحله باعث ایجاد اسکار کبد شده است. به طور کلی کبد هنوز هم می‌تواند عملکرد طبیعی داشته باشد.

سیروز کبدی یا التهاب شدید کبدی زمانی است که زخم کبدی به طور گسترده‌ای گسترش می‌یابد و توانایی عملکرد کبد را مختل می‌کند. این مرحله شدیدترین مرحله و برگشت ناپذیر است.

انواع درجه‌بندی کبد چرب در سونوگرافی

انواع درجه‌بندی کبد چرب در سونوگرافی

مراحل انجام سونوگرافی کبد

  • بیمار باید به پشت یا پهلو بر روی تخت دراز بکشد.
  • تکنسین سونوگرافی، پوست ناحیه کبد را به ژل آغشته می‌کند.
  • با استفاده از پروب، امواج اولتراسوند به بافت کبد منتقل شده و تصاویر سونوگرافی بر روی صفحه نمایش دریافت می‌شود.
  • پزشک از بیمار می‌خواهد چند نفس عمیق بکشد و آن را برای چند ثانیه حبس نماید تا تصاویر بهتری حاصل شود.

علت انجام سونوگرافی کبد

سونوگرافی کبد چند کار مهم می‌تواند انجام دهد:

  • مشاهده روند درمان
  • مشاهده آسیب به کبد در اثر تصادف
  • بررسی ابتلا به هپاتیت و سیروز
  • مشاهده عفونت یا کیست کبد
  • کمک به پزشک برای دلیل چرایی و چگونگی پیشرفت بیماری کبد
  • بررسی دلیل هر درد غیر قابل تشریح

مزایای سونوگرافی کبد

سونوگرافی کبد مزایای بسیاری دارد در زیر به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • دستگاه سونوگرافی کبد در دسترس متخصصین زیادی حتی در مناطق محروم است.
  • با استفاده از سونوگرافی کبد متخصص می‌تواند بیماری کبد را تشخیص دهد و برای درمان آن راهکارهای موثری توصیه کند.
  • سونوگرافی کبد بی‌خطر است و برای انجام آن از امواج فراصوت استفاده می‌شود که برای بدن ظرری ندارد.
  • برای تشخیص بیماری کبد با سونوگرافی لازم نیست هزینه زیادی پرداخت شود و با کمترین هزینه بیماری را می‌توان تشخیص داد.
  • برای اطلاع از نتایج سونوگرافی کبد به زمان طولانی نیاز نیست و خیلی سریع جواب مشخص می‌شود.
  • بهترین راهکار برای تشخیص بیماری خفیف و شدید کبد، سونوگرافی است که با استفاده از آن می‌توان کبد چرب و یا هر توده بدخیم و خوش‌خیم را تشخیص داد.

رعایت نکات قبل از انجام سونوگرافی کبد

قبل از انجام سونوگرافی کبد بهتر است موارد زیر را رعایت کنید.

  • اگر برای تشخیص بیماری کبد پزشک انجام سونوگرافی را توصیه کند بیمار روز قبل از انجام سونوگرافی نباید غذای چرب میل کند زیرا ممکن است بر نتایج سونوگرافی تاثیر بگذارد.
  • قبل از انجام سونوگرافی بیمار باید ناشتا باشد و هیچ خوراکی مصرف نکند.
  • مصرف مایعات به مقدار کم قبل از انجام سونوگرافی بلامانع است.
رعایت نکات قبل از انجام سونوگرافی کبد

رعایت نکات قبل از انجام سونوگرافی کبد

انواع مختلف سونوگرافی کبد

سونوگرافی با تزریق ماده حاجب

در این روش ماده حاجب را به رگ‌های خونی تزریق می‌کنند تا کبد و عروق آن بهتر دیده شود. سونوگرافی با تزریق ماده حاجب برای تشخیص توده‌ها، سرطان کبد و ضایعات درون کبد مفیدتر است.

سونوگرافی کالر داپلر کبد

سونوگرافی کالرداپلر یا سونوگرافی عروق کبد به عروق خونی که از کبد بیمار می‌گذرند به طور خاص نگاه می‌کند. به سونوگرافی کالر داپلر، سونوگرافی دوبلکس نیز می‌گویند زیرا تصاویر سونوگرافی استاندارد کبد را با تصاویر سونوگرافی داپلر از عروق خونی و جریان خون ترکیب می‌کند.

الاستوگرافی کبد

الاستوگرافی نوعی سونوگرافی برای مشاهده سفت شدن بافت کبد است. چرا که می‌تواند این مسئله نشانه فیبروز، سیروز یا عارضه‌های دیگری باشد. تکنسین سونوگرافی در طول زمان نمرات الاستوگرافی را برای تشخیص تغییرات بافت کبد مقایسه می‌کند.

عوارض سونوگرافی کبد

سونوگرافی کبد بدون درد است و هیچ پیچیدگی و مشکل خاصی به همراه نخواهد داشت. امواج فراصوت ممکن است آسیب زا باشد اما این آزمایش کاملا بر روی پوست انجام می‌شود و به اعضای داخلی بدن نمی‌رسد و سونوگرافی معمولا مشکل خاصی ندارد. اگر امواج فراصوت پوست شما را آشفته کند تکنسین‌ها سعی می‌کنند از روش‌هایی استفاده کنند که پوست شما در معرض حداقل امواج قرار بگیرد. بنابراین سونوگرافی کبد یکی از امن‌ترین روش‌های عکس‌برادری از کبد می‌باشد. در کلینیک تخصصی دکتر مسعود طاهری، سونوگرافی کبد را به بهترین شکل ممکن برای بیمار انجام می‌دهند.

عوارض سونوگرافی کبد

عوارض سونوگرافی کبد

تفسیر سونوگرافی کبد

اغلب اوقات برای تفسیر سونوگرافی کبد به آزمایش‌های متعددی نیاز است. به عنوان مثال پزشک ممکن است از نمونه‌برداری برای آزمایش سرطانی بودن توده‌های روی کبد استفاده کند. بهترین مرکز سونوگرافی در اصفهان، کلینیک تخصصی دکتر طاهری می‌‌باشد که با انجام سونوگرافی تخصصی در این مرکز می‌توانند مشکل کبد بیمار را شناسایی کنند و به درمان بهتر و سریع‌تر بیمار کمک کنند.

کلینیک تخصصی دکتر طاهری واقع در اصفهان با بهره‌گیری از عوامل ذکر شده در این مقاله تلاش کرده است بهترین خدمات سونوگرافی و رادیولوژی با تجهیزات مدرن و بروز را به مراجعین ارائه نماید.

 

بدون شرح

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *