آنچه در این مطلب میخوانید:
تشخیص عفونت و نارسایی کلیه با سونوگرافی
تشخیص عفونت و نارسایی کلیه با سونوگرافی امکان پذیر است. عفونت کلیه از آن دسته بیماریهایی میباشد که باید جدی گرفته شود تا بتوان از عوارض آن جلوگیری کرد. اکنون ممکن است با این سوالات رو به رو شوید. عفونت کلیه چیست؟ علت و علائم عفونت کلیه کدامند؟ چگونه میتوان عفونت کلیه را تشخیص داد و آیا راه درمانی برای این بیماری وجود دارد یا خیر؟ نارسایی کلیه چیست؟ علت و علائم نارسایی کلیه کدامند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی این موارد بپردازیم.
عفونت کلیه چیست؟
کلیه وظیفه حذف آب اضافه و مواد زائد از خون را بر عهده دارد که این موارد به صورت ادرار از بدن خارج میشوند. یکی از شایعترین بیماریهای کلیه، عفونت کلیه است که ناشی از عفونت ادرار میباشد. این عفونت ممکن است یک و یا هر دو کلیه بیمار را درگیر کند. در علم پزشکی از عفونت کلیه با عنوان پیلونفریت هم یاد میشود. این عفونت ناشی از تجمع باکتری و ویروسها در کلیه میباشد.
علائم عفونت کلیه
هر بیماری با علائمی همراه است که عفونت کلیه نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه به بررسی علائم این بیماری میپردازیم.
- تکرر ادرار
- شکم درد
- کم اشتهایی
- ضعف و خستگی
- کمر درد
- احساس درد یا سوزش در هنگام ادرار کردن
- تب و لرز
- تهوع و استفراغ
- وجود خون یا چرک در ادرار
- بوی بد ادرار
علائم عفونت کلیه در کودکان
علائمی که در قسمت فوق اشاره کردیم مختص بزرگسالان میباشد. از مهمترین علائمی که عفونت کلیه را در کودکان هشدار میدهند به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- شب ادراری
- عدم کنترل ادرار
- بیدار شدن از خواب به دفعات زیاد برای رفتن به دستشویی
- درد در ناحیه شکم، مثانه و یا پهلوها
- بوی بد ادرار
- ادرار کدر رنگ و یا همراه با خون
علت عفونت کلیه چیست؟
اصلیترین عامل عفونت کلیه، عفونت ادرار است. اگر بخواهیم به صورت دقیقتر به بررسی این موضوع بپردازیم باید بگوییم زمانی که باکتری اشریشیا کلی از طریق دستگاه تناسلی به مجرای ادرار وارد شود، خود را به کلیهها میرساند و باعث ایجاد عفونت میشود. البته باکتری دیگری به نام استافیلوکوک نیز در ایجاد عفونت کلیه نقش دارد که این باکتری نیز از طریق جریان خون به کلیه منتقل و باعث ایجاد عفونت میشود.
آیا عفونت کلیه خطرناک است؟
یکی از رایجترین سوالاتی که برای هر فردی به وجود میآید این است که آیا عفونت کلیه خطرناک است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله اگر عفونت کلیه به موقع درمان نشود میتواند مشکلات جدی و خطرناکی برای بیمار به همراه داشته باشد. به همین منظور اگر با علائم عفونت کلیه مواجه شدید در اسرع وقت نزد متخصص بروید تا کلیههای شما توسط سونوگرافی و یا آزمایش بررسی شود و در صورت وجود عفونت به درمان آن پرداخته شود. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که این بیماری به سرعت میتواند از مجرای ادرار به بخشهای بالاتر نیز منتقل شود.
پیشگیری از عفونت کلیه
با انجام اقدامات زیر از عفونت کلیه پیشگیری کنید:
- از مصرف مایعات مخصوصا آب غافل نشوید. زیرا مایعات باعث دفع باکتریهای بدن شما از طریق ادرار میشوند.
- در صورت احساس دفع ادرار، به سرعت ادرار خود را دفع کنید و آن را به تاخیر نیندازید.
- به منظور پاک شدن مجرای ادراری از باکتری، بعد از مقاربت مثانه خود را خالی کنید.
- از ژلهای بهداشتی مخصوص استفاده کنید و مصرف اسپریها و محصولات زنانه را به حداقل برسانید.
- بعد از ادرار کردن از دستمال استفاده کنید. دقت داشته باشید که دستمال توالت باید به صورت ضربدری استفاده شود و نباید به هیچ عنوان آن را بر روی ناحیه مورد نظر بکشید، زیرا این کار باعث انتقال باکتری و در نهایت ایجاد عفونت میشود.
درمان عفونت کلیه
یکی از رایجترین درمانهایی که برای درمان عفونت کلیه مورد استفاده قرار میگیرد، دارو است. در واقع دارو در درمان عفونت کلیه نقش موثری ایفا میکند. معمولا برای درمان این بیماری در ابتدا داروهای آنتی بیوتیک تجویز میشود که نوع و مدت زمان استفاده از آنها به میزان عفونت بستگی دارد و توسط پزشک مشخص میشود. البته علاوه بر مصرف دارو، درمانهای خانگی نیز برای این بیماری وجود دارند که از مهمترین آنها میتوان به نوشیدن آب زیاد و استفاده از داروهای مسکن برای کاهش درد اشاره کرد. ناگفته نماند که درمانهای خانگی کافی نیست و در مواردی میتواند باعث تشدید عفونت شود. به همین منظور بهتر است به پزشک مراجعه کنید و به درمانهای خانگی اکتفا نکنید.
نارسایی کلیه چیست؟
زمانی که کلیهها توانایی خود برای حذف مواد زائد را از دست بدهند، نارسایی کلیه اتفاق میافتد. نارسایی کلیه به سرعت پیشرفت میکند و ممکن است در عرض چند روز تا جایی پیش برود که برای بیمار خطرناک باشد.
علائم نارسایی کلیه
نارسایی کلیه با علائمی همراه است که از مهمترین آنها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- حالت تهوع و سرگیجه
- احساس خستگی و ضعف مداوم
- کاهش ادرار
- مشکلات تنفسی
- احساس درد در ناحیه قفسه سینه
علت نارسایی کلیه
در قسمت فوق به بررسی علائمی که نارسایی کلیه را هشدار میدهند پرداختیم، در این قسمت عواملی که در ایجاد نارسایی کلیه نقش دارند را بررسی میکنیم. از مهمترین عوامل نارسایی کلیه به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- کاهش ناگهانی جریان خود در کلیهها بر اثر عواملی همچون کمبود آب بدن، بیماریها و حملات قلبی، آلرژی، فشار خون بالا و مصرف داروهای ضد التهاب
- مصرف نوشیدنیهای الکلی و مواد مخدر
- مصرف داروهای شیمی درمانی
- سرطان مغز استخوان و سلولهای پلاسما
- مصرف آنتی بیوتیک
- دیابت کنترل نشده
آمادگی قبل از سونوگرافی کلیه
برای سونوگرافی کلیه به آمادگی خاصی نیاز ندارید. فقط باید قبل از انجام سونوگرافی، آب بنوشید تا مثانه پر شود. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در برخی مواقع بنا بر تشخشیص پزشک ممکن است داروهایی در جهت کاهش درد و التهاب کلیه تجویز شود.
روش انجام سونوگرافی کلیه
برای سونوگرافی کلیه باید روی تختی که در کنار تجهیزات سونوگرافی قرار دارد دراز بکشید. تکنسین سونوگرافی ژلی را بر روی پوست در ناحیه کلیه پخش میکند. در واقع این ژل به هدایت بهتر امواج صوتی تولید شده کمک می کند و باعث حرکت بهتر مبدل یا همان پروب میشود. در طول سونوگرافی کلیه ممکن است تکنسین از بیمار بخواهد که نفس خود را حبس کند و یا به پهلو بخوابد. کامپیوتر پژواک یا همان امواج صوتی تولید شده توسط مبدل را میگیرد و تصاویری از کلیهها و مثانه در مانتیور به نمایش گذاشته میشود.
عوارض سونوگرافی کلیه
سونوگرافی کلیه عوارض خاصی ندارد و نباید نگران این موضوع باشید.
سونوگرافی کلیه در چه مواردی تجویز میشود؟
تا به اینجای مقاله به این موضوع پی بردیم که عفونت و نارسایی کلیه با سونوگرافی کلیه قابل تشخیص میباشند. موارد دیگری نیز در سونوگرافی کلیه مشخص میشوند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
تشخیص سنگ کلیه با سونوگرافی
اگر پزشک به وجود سنگ در کلیه بیمار مشکوک شود برای آن سونوی رنال تجویز میکند. سنگ کلیه معمولا در مجرای ادرار حرکت میکند و باعث ایجاد درد شدید در ناحیه کلیه میگردد. به کمک سونوگرافی میتوان به وجود سنگ کلیه پی برد. سنگهای کوچک همراه ادرار از بدن خارج میشوند. اما وجود چند سنگ کوچک و یا یک سنگ بزرگ نیاز به درمان دارد که در چنین مواقعی بنا بر تشخیص پزشک یا باید دارو مصرف شود و یا از سنگ شکن کلیه به منظور درمان این بیماری استفاده کرد.
تشخیص تومور کلیه با سونوگرافی
تومور کارسینوم سلول کلیوی یکی از شایعترین تومورهای کلیه میباشد که معمولا کلیه افراد سالمند را درگیر میکند. اگر افراد سالمند با علائمی همچون احساس درد شدید در ناحیه پهلو و وجود خون در ادرار مواجه شوند پزشک برای آنها سونوگرافی کلیه تجویز میکند تا بتواند تشخیص دهد که کلیه آنها تومور دارد یا خیر.
نمونه برداری از کلیهها
در برخی مواقع بنا به دلایل مختلف پزشک از کلیهها و یا تومورها و کیستهای موجود در کلیه نمونه برداری میکند. پیش از نمونه برداری باید سونوگرافی کلیه برای بیمار تجویز شود.
سونوگرافی کلیه در اصفهان
تا به اینجای مقاله به بررسی تشخیص عفونت و نارسایی کلیه با سونوگرافی پرداختیم و همچنین دانستیم که سونوگرافی کلیه علاوه بر عفونت و نارسایی کلیه برای تشخیص بیماریهای دیگر نیز تجویز میشود.
اگر با هر یک از علائم عفونت و یا نارسایی کلیه مواجه شدید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا برای شما در صورت نیاز سونوگرافی تجویز شود.
اگر شما هم به دنبال بهترین سونوگرافی اصفهان هستید، سونوگرافی دکتر طاهری را به شما پیشنهاد میکنیم. سونوگرافی کلیه در کلینیک تخصصی دکتر طاهری در اصفهان با تجهیزات پیشرفته انجام میشود. برای رزرو نوبت در بهترین مرکز سونوگرافی کلیه در اصفهان همین الان با ما تماس بگیرید و یا نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید. ممنون که تا به اینجای مقاله با ما همراه بودید.
بدون شرح