فلوروسکوپی چیست؟

فلوروسکوپی چیست؟


فلوروسکوپی چیست؟

فلوروسکوپی یک نوع تصویر برداری پزشکی است که تصویر قسمت مورد نظر بدن را به کمک اشعه ایکس بر روی مانیتور نشان می‌دهد. هنگام انجام تصویر برداری به روش فلوروسکوپی یک پرتو اشعه ایکس از بدن عبور می‌کند. تصویر به مانیتور مخابره می‌شود تا حرکت قسمت مورد نظر بدن با جزئیات قابل مشاهده باشد.

فلوروسکوپی پزشکان را قادر می سازد تا بسیاری از سیستم‌های بدن از جمله سیستم‌های گوارشی، ادراری، تنفسی، اسکلتی و… را بررسی کنند. این روش تصویر برداری ممکن است برای نواحی خاصی از بدن از جمله ماهیچه‌ها، استخوان‌ها، مفاصل و همچنین اندام‌های جامد مانند ریه، قلب و کلیه انجام شود.

فلوروسکوپی چیست؟

فلوروسکوپی چیست؟

رادیوگرافی چیست؟

رادیوگرافی یا عکس‌برداری یکی از روش‌های تصویر برداری پزشکی است که به کمک آن می‌توان به نحوی درون بدن انسان را مشاهده کرد و یا از این طریق به تشخیص درست بیماری کمک زیادی نمود.

رادیوگرافی به وسیله‌ تابش اشعه ایکس انجام می‌شود. این اشعه از عضلات و پوست عبور کرده و به صفحه‌ای برخورد می‌کند. عضلات و پوست پس از ظاهر شدن سیاه دیده می‌شوند و برعکس استخوان مانع عبور اشعه ایکس شده و آن نواحی پس از ظاهر شدن سفید می‌شود.

رادیوگرافی سه نوع است:

رادیوگرافی ساده: اولین نوع تصویر برداری، رادیوگرافی ساده است که تصویر به صورت سفید یا سیاه بر روی عکس یا فیلم رادیولوژی که به صورت یک سلوفن یا ورقه پلاستیکی است نقش می‌بندد. پزشک ورقه را مقابل نور قرار می‌دهد و تصویر را مشاهده می‌کند.

رادیوگرافی دیجیتال: در رادیوگرافی دیجیتال تصویر تهیه شده به کامپیوتر فرستاده می‌شود و پزشک از روی صفحه مانیتور تصویر را مشاهده می‌کند. در این تصوی ربرداری به جای فیلم پلاستیکی از یک صفحه الکترونیکی با میلیون‌ها نیمه هادی کوچک و حساس به اشعه ایکس استفاده می‌شود.

رادیوگرافی رنگی: در رادیوگرافی یا عکس رنگی قسمت‌هایی از بدن که در عکس ساده دیده نمی‌شود توسط مواد خاص قابل مشاهده و بررسی هستند.

رادیوگرافی چیست؟

رادیوگرافی چیست؟

تفاوت رادیوگرافی و فلوروسکوپی چیست؟

رادیوگرافی و فلوروسکوپی هر دو یک روش تصویربرداری پزشکی هستند که شباهت‌های زیادی به یکدیگر دارند، چرا که در هر دو روش از اشعه ایکس برای تصویر برداری از قسمت‌های مختلف داخلی بدن استفاده می‌شود. مهم‌ترین تفاوت این دو روش این است که رادیوگرافی تصاویر ایستا از داخل بدن تهیه می‌کند و خروجی آن یک عکس سیاه و سفید است و در حالی که فلوروسکوپی تصاویر متحرک تهیه می‌کند و خروجی آن یک انیمیشن سیاه و سفید است.

مزایای فلوروسکوپی

  • در روش فلوروسکپی پزشک مایعی به بیمار می‌دهد که باریم در آن وجود دارد. باریم در روش فلوروسکوپی نشان داده می‌شود و به پزشک اجازه می‌دهد نحوه حرکت مایع در دستگاه گوارش بیمار را بررسی کند.
  • ممکن است پزشک مجبور باشد قسمتی از بدن بیمار که دچار مشکل است با کاتر برش دهد. این روش به پزشک اجازه می‌دهد تا مسیر حرکت کاتر در داخل بدن بیمار را بررسی کند.
  • استنت وسیله‌ای می‌باشد که ممکن است در بدن بیمار قرار گیرد. فیلم فلوروسکوپی به پزشک این امکان را می‌دهد که ردیابی استنت در رگ خونی بیمار را فراهم کند.
  • سی تی آنژوگرافی آزمایشی است که به پزشک اجازه می‌دهد از رگ‌های خونی و اندام‌های مختلف بیمار تصویر برداری کند تا ببیند چگونه خون در آن جریان دارد. فلوروسکوپی می‌تواند به عنوان بخشی از آنژیوگرافی به جراح کمک کند.
  • اگر بیمار به ترمیم یا تعویض یکی از مفاصل نیاز داشته باشد، یا قسمتی از استخوان آن دچار شکستگی شده است، که به جراحی نیاز دارد فلوروسکوپی می‌تواند به پزشک کمک کند تا از مفاصل یا استخوان بیمار تصویربرداری کند.
مزایای فلوروسکوپی

مزایای فلوروسکوپی

عوارض فلوروسکوپی

فلوروسکوپی یک روش ایمن و غیر تهاجمی است. اما مانند سایر روش‌های دیگر تصویر برداری با اشعه ایکس ممکن است خطراتی کمی به همراه داشته باشد. هر چند میزان این خطر کم است و معمولا فواید آن بیشتر از خطرات آن است. در زیر به برخی از عوارض جانبی و احتمالی این روش می‌پردازیم.

  • حساسیت پوست به اشعه ایکس: قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس در برخی از افراد باعث حساسیت پوستی می‌شود. این حساسیت معمولا با گذشت زمان برطرف می‌شود.
  • حساسیت به مواد حاجب: در صورت استفاده از مواد حاجب ممکن است حساسیت خفیفی ایجاد شود که درد شکم، استفراغ، تهوع و راش پوستی از جمله این عوارض می‌باشند و معمولا به سرعت برطرف می شوند.
  • آسیب به سلول‌های بافتی: اشعه فلوروسکوپی ممکن است در برخی موارد تاثیرات مستقیم بر روس سول‌ها داشته باشد.
  • آسیب به بافت‌ها یا عضلات: اگر فرایند اجرایی اشعه ایکس نادرست انجام شود، ممکن است بافت‌ها یا عضلات را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار دهد.

انواع فلوروسکوپی

فلوروسکوپی انواع مختلفی دارد که در زیر به شرح آن‌ها می‌پردازیم:

فلوروسکوپی روده

فلوروسکوپی برای بررسی روده کوچک استفاده می‌شود. همچنین این روش برای تشخیص بیماری روده، انسداد و یا پولیپ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فلوروسکوپی بلع

پزشک با استفاده از فلوروسکوپی بلع نحوه عملکرد بافت‌ها و اعضای بدن را مورد بررسی قرار می‌دهد.

فلوروسکوپی مری

پزشک با فلوروسکوپی مری می‌تواند اعضای داخلی در حال حرکت را مشاهده کند. در این روش رادیولوژیست آناتومی و عملکرد مری و دیگر اعضای بدن مانند معده و اثنی عشر را ارزیابی می‌کند.

فلوروسکوپی قلب

قلوروسکوپی قلب این امکان را به پزشک می‌دهد که جریان خون را از طریق عروق کرونر مشاهده کند و وجود انسداد شریانی را بررسی نماید.

فلوروسکوپی دریچه قلب

فلوروسکوپی دریچه قلب برای مشخص کردن رادیومات دریچه قلب مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد و یکی از بهترین روش‌ها برای اعتبارسنجی و تشخیص اختلالات حرکتی و ساختاری دریچه قلب است.

مراحل انجام فلوروسکوپی

قبل از انجام فلوروسکوپی بیمار باید آمادگی‌های لازم را داشته باشد. نحوه ی آماده‌ سازی بیمار به روش آزمایش و دلیل انجام آن بستگی دارد. برخی از روش‌ها به آمادگی خاصی نیاز ندارد. در حالی که برای سایرین رادیولوژیست ممکن است از شما بخواهد چند ساعت قبل از انجام تصویربرداری از مصرف برخی داروها اجتناب کنید.

اگر فرد باردار است یا احتمال بارداری وجود دارد باید پزشک را مطلع نمایید. زیرا تشعشعات می‌تواند برای جنین در حال رشد مضر باشد. همچنین اگر روش فلوروسکوپی همراه با دریافت ماده حاجب است، حتما باید در صورت داشتن سابقه آلرژی به پزشک اطلاع دهید.

مراحل انجام فلوروسکوپی

مراحل انجام فلوروسکوپی

بهترین مرکز فلوروسکوپی در اصفهان

اگر به دنبال یک مرکز فلوروسکوپی، رادیولوژی و سونوگرافی هستید، کلینیک تخصصی دکتر طاهری بهترین مرکز فلوروسکوپی و رادیولوژی در اصفهان می باشد. جهت رزرو نوبت با ما در تماس باشید.

 

بدون شرح

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *